Здравейте, казвам се Айхан, по известен като Ayhan Infire.  Роден

...
Здравейте, казвам се Айхан, по известен като Ayhan Infire.  Роден
Коментари Харесай

Тъмните Господари на Афганистан - Кои са Талибаните?



Здравейте, споделям се Айхан, по прочут като Ayhan Infire.  Роден и израстнал в България, и като подобен човек, дръзвам да настоявам, че живеем в доста хубава и спокойна страна, някой хора ще се съгласят с мен, а други не.

Някой от хората, които не са съгласни с мен, ще стартират да настояват, че живота е доста сив, отегчителен, обезсърчителен. Други хора, които гледат този видеоклип ще лежат на дивана с бира в ръка и ще пишат следващият хейт коментар, за което ще съм доста признателен.

Други пък, ще са ядосани, че не са нараснали на работа и че шефа ги дискриминира. Днес в това видео ще ви споделя за едни хора, които живеят дружно с нас на нашата планета, само че в радикално разнообразни условия. Аз съм Ayhan Infire и през днешния ден желая да ви показва Тъмните господари на Афганистан – Талибаните. Желая ви прелестно гледане.

_________________________________

Афганистан -  страна в средата на Азия, надалеч от зеленото и синьото, където паниката в никакъв случай не е свършвала и лицата на хора, които от дълги години не са се усмихвали.

Тези земи, които се населяват  от 38 милиона души, ръководена от господари, наркобосове, шпиони и кървави банди, не наподобява на никое място другаде по света.

Защото тук царят тъмни сили, наречени Талибани.

Афганистан, който закупи своята самостоятелност през 1919 година подхващаше стъпки към превръщането си в съвременна страна, само че за жалост, вместо да се трансформира в съвременна страна, заради разнообразни вътрешни спорове и неприятно ръководство не съумяха да се трансфорат в обикновено функционираща страна.

Най -лошото стартира със руското настъпление през 1978 година тъй като Америка е оказвала огромна поддръжка на групите, които се опълчват на руската окупация.

Подкрепата е била икономическа, логистична и идеологическа,  и това е станало източникът за основаването на ислямски организации, т.е. организации, които по -късно щяха да бъдат наречени талибани, откакто руската войска беше победена и изтеглена от страната.

През 1994г. човек на име Молла Мохамед Омар поставя името на Талибаните.

Настоящият водач на Талибаните е Хипитула Ахундзаде. Смята се, че има повече от 200 000 войни.

От деня на основаването си талибаните ту са успявали да вземат властта, ту са я изгубвали, само че не са успявали дълго да се задържат на власт.

Най -накрая, през август 2021 година, те окупираха столицата на страната, Кабул и откриха своето ново владичество, и естествено милиони афганистански поданици започнаха да бягат от страната.

Защо ли? Нека да ви споделя какви забрани са въвели Талибаните последният път, когато са пристигнали на власт.
 

Снимки или картини, кино, всички музикални принадлежности, билярд, шах, маски, алкохол, всички типове касети с видео, телевизия, фойерверки, коледни картички.

Не е единствено това,  в случай че човек не е висок, само че брадата му е по-къса от плануваното, той ще бъде наказан на една седмица затвор.

Жените не могат да пеят!

Ако гласът на жена, която пее в къщата, се чуе на открито по време на женитба или празненство, притежателят на къщата ще бъде изпратен в пандиза. По време на намаз, магазините не могат да работят, в противоположен случай затвор от 3 дни до 1 седмица, не може да се закъснява за намаз – 3 дни затвор, при повторна неточност наказването се усилва. Човек, който не участва на избран брой молебствия в петък, се смята за изменник и бива екзекутиран. Човек, който си промени религията, получава незабавно смъртна присъда.
Една жена не може да напусне дома си, в случай че някой от роднините не е с нея, къщата й се маркира, а брачният партньор й влиза в затвор, също и дамата получава своето наказване.

Сега на екраните виждате учебните заведения, където дребните девойки преди талибанския режим са се опитвали да учат в пустинята без отопление. 

За страдание, постоянно когато талибаните завладяват страната и властта, тези деца се лишават от правото си на обучение.  И, в този момент талибаните за следващ път превзеха страната. Добре, а какво следва?

Това са възбраните, които Талибаните  са въвели при предходни техни ръководства.
По данни Организация на обединените нации, доста жители в Афганистан са екзекутирани, заради промяна на своята вяра.

Америка съумя да отблъсне комунистическата заплаха във всички страни, като поддържа десните идеологии.  Но, в никакъв случай не пристигна мир за тези страни, заради поддръжката им на радикалните религиозни групи. Добре, какво значи Талибан? Защо афганистанците отиват в Турция и за какво президентът Ердоган споделя, че нямат нищо срещу талибаните по религия.

Сега ще бъдете сюрпризирани доста от информацията, която ще ви показва.

На първо място името Талибан значи възпитаник. 

Млади хора, образовани в религиозни медресета, се трансфораха във военна мощ, като биваха обучавани и финансирани от Съединени американски щати с оръжия с цел да се опълчват на нашествието на Афганистан от Комунистите.

Талибаните се бореха с комунистите, само че вътре в страната те надалеч не бяха единствената формация, която се бореше да завземе властта.
Талибаните са най -многолюдните хора в страната и съставляват 40% от популацията.

Освен това в афганистанския регион Панджшир се намираше Ахмет Шах Месут, той е бил с таджикски генезис от семейство войни и е имал прояснен темперамент, който е получил поддръжката на над  20 % от популацията на страната.

Ахмед Шах Месут е воювал както против комунистите, по този начин и против талибаните, нито руснаците, нито други групировки са съумели да влязат в района,   който е управлявал той. Народът го е посочил Панджширският наполеон.

Друга военна формация е узбекският военачалник Рашит Достум, който е бил подкрепян от хората с турски генезис, те са сключили съюз с Ахмед Шах Месут, който е имал поддръжката на Турция в продължение на доста години, и са съумели да завладяват столицата на страната – Кабул.

Ахмед Шах Масуд бива погубен през 2001 година от талибански членове, когато влиза в техният окръг под формата на публицист. Синовете му са отпред на армията и района, армията  на Рашит, който е получил поддръжката на турското население в района, продължава да съществува и да се уголемява.

Накратко, в страната има огромно многообразие от  групировки, всяко от тях е с въоръжени сили. И защото няма сътвори национална страна, те не могат да употребяват държавна власт.

Сега, дано да ви оповестя за най-шокиращият факт, Афганистан също се смята за един от най -големите центрове за произвеждане на опиати в света. 90% от международното произвеждане на опиат, известно като суровината на хероина, се прави в Афганистан и естествено е под контрола на талибаните. Не единствено производството на опиат, само че и неговият незаконен превоз до други страни имат същата мощ от дълги години насам.

В същото време афганистанците са измежду народите, които използват най-вече опиати.
Въпреки, че наподобяват доста свързани с религиозна организация, талибаните са най -финансираната организация в света. Освен това Афганистан има недокоснати подземни благосъстояния, счита се, че подземните благосъстояния са над 3 трилиона $.

В тази страна има доста наркобосове, уповавам се, че съумях да обясня каква е тази гигантска причина  за вътрешни спорове и главният източник на приходи за талибаните.
Талибаните са организация, която има поддръжката единствено на дребна част от популацията.

Въпреки, че Талибаните превзеха столицата Кабул, и колкото и да управлява всички провинции в страната, въпреки всичко си остава организацията, която има поддръжката единствено на дребна част от популацията. Следователно всички признаци сочат, че те няма да имат дълго ръководство, само че въпреки всичко едно известно време в централна Азия ще се пролива кръв.

Сега дано да стигнем до другия ми въпрос, по какъв начин една толкоз рискова и безмилостна организация може да се одобри без проблем в Турция? Разбира се, не цяла Турция, само че елементи от нея, Както към този момент споделих, че името талибан в превод значи възпитаник, а медресето е името, обещано на учениците. В медресето, формиращо талибаните, се организира образование по класическите творби на Имам Мохамед бин Хасан, който се счита за възпитаник на Абу Ханифа, създател на сунитския ханафитски фикх.

Няма огромна разлика сред тези групи във връзка с вярата.
Единствената разлика е, че талибаните са по -здраво привързани към фетвите, само че има 180 градусова разлика във връзка с разбирането от страната. И това е основата положена от Мустафа Кемал Ататюрк, за какво ли?

Веднага щом премахнете разбирането за светското право, светската страна и цивилизацията, донесено от Мустафа Кемал Ататюрк, остават талибаните.

Точно както Америка поддържа талибаните за дълъг интервал от време в Афганистан и пращайки тяхното оръжие на тях. Ето за какво на времето някой хора в Турция желаеха да отстранен Ататюрк от ръководството на страната.

Сега дано да разгледаме нов въпрос и нови отговори. Над 90% от афганистанският народ желаят да изповядват законите на шериата, и за какво пропускайки всички страни към себе си се насочват право към Турция, която е на 2500 километра от Афганистан, никой до ден сегашен не може да отговори на този въпрос, само че несъмнено, че има някой догатки. 

Всичко е заключено в срещата сред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Съединени американски щати, Джо Байдън, Значителна част от казаното на тази среща е огромна загадка, само че, след тази среща обаче, хиляди афганистански мъже започнаха да влизат от границите на Турция, това може ли да е някакво съвпадане? В  Турция сега има над 7 милиона бежанци-сирийци, в този момент към тях се прибавят и афганистанците, и най-шокиращото е, че всички които идват от Афганистан са единствено мъже, няма дами и деца, само че Афганистан е измежду първите места по раждаемост в света, приблизително на една жена се падат по 5 деца, а измежду бежанците от Афганистан броят на дамите и децата е незабележим, още повече ще ви скандализирам с обстоятелството, че когато тези хора минават през турската граница, не може да се разбере дали тези хора са членове на терористична формация, до момента в който Турция продължава да приема огромен брой афганистанци, министър-председателят на Естония съобщи, че могат да одобряват до 10 афганистанци.

Но, за какво Турция приема хем сирийците, хем афганистанците? Оставям вие сами да си помислите и да споделите вашето мнение долу в мненията.

А в този момент дано да преминем към друга част от тематиката, победена ли е Америка в Афганистан, както пишат някой публицисти? На първо място, Афганистан не е просто страна, в която се намират американците, също на тези територии обитават и Русия, Иран, Пакистан, Индия, Китай, само че отговорът на въпроса е НЕ, т.е. Америка не е изгубила в Афганистан. 

Военната политика на Америка на доста места води до Хаос. Не на всички места, където Америка е влезнала се постига успешна форма на ръководство.

Искам да ви опиша обстановката с къса история, за какво вършат по този метод.

Адвокат е оставил своята адвокатска адвокатска фирма на своят наследник, който е бил  също юрист като него и се е пенсионирал. Месец по-късно синът му е отишъл при него и е рекъл,,Татко, завърших делото, което ти не си съумял да приключиш от 20 години насам, аз съм по-добър юрист от теб “ При което татко му се е засмял и му е дал отговор,,,Не, синко, аз ти плащах образованието с парите които печелих от незавършеното дело “

Страна, в центъра на Азия, която живее в болки, разликата на Афганистан преди 30 години и в този момент е от земята до небето.

Искате ли да видите, какъв брой бързо може да се промени една страна към радикализма? Натискът прави всичко.

Тогава ви отпущам фрагменти, записани в Афганистан преди 90 -те години и ви предлагам да ги изгледате.

А ти към момента ли съжаляваш, че не си съумял да си купиш най-новият iphone?
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР